vanalles&nogwat
Door: wendy
Blijf op de hoogte en volg wendy
25 April 2009 | Zuid-Afrika, Port Elizabeth
Allereerst zal ik binnenkort even wat foto’s van donkere mensen op mijn site zetten omdat mijn grote zus en haar vriendinnen dat missen op mijn site. Ik ben tenslotte in Afrika natuurlijk!
22 april was de dag van DE verkiezingen. Het is al zo goed als zeker dat Zuma de nieuwe president van zuid afrika word (helaas denken velen erachteraan). Om heel eerlijk te zijn heb ik erg weinig mee gekregen van de verkiezingen. Naast de folders, rondrijdende auto’s met geluidinstallaties en het nieuws wat dagelijks informatie brengt leeft het op de een of andere manier veel minder dan dat in Nederland de verkiezingen leven. Ik heb misschien 2 debatten gezien op tv tussen de verschillende partijleiders maar ik moet ook eerlijk toegeven dat ik, sinds dat we ook bvn en cnn kunnen ontvangen, daar meer naar kijk dan naar het Zuid-Afrikaanse nieuws. Het Zuid-Afrikaanse nieuws brengt voornamelijk saai nieuws dus ik kijk eigenlijk liever naar CNN of BBC omdat je dan nog iets meekrijgt van de rest van de wereld. Oja en tegenwoordig kijken we ook standaard om 20 voor 8 ’s avonds naar DWDD! Ik begrijp ook echt dat het voor de asielzoekers e.d erg moeilijk is om te integreren wanneer je de mogelijkheid hebt om je eigen vertrouwde dingen te kunnen zien en doen. Het blijkt maar weer dat ik dus hier ook niet integreer..
Maar goed, terug naar de verkiezingen. 22 april was dus DE dag waarop de bevlking gaat sttemmen. De twee grote partijen ANC en COPE hebben de beste beentjes voorgezet om zoveel mogelijk (niet opgeleide) mensen de streep over te trekken. Gisteren hebben ik samen met een paar huis genootjes een kijkje genomen bij een van de stembureaus in het Walmer township. Echt bizar om zoiets in levende lijve mee te maken. Ontzettende lange rijen met wachtende mensen die hopelijk nog voor sluitingstijd hun stem willen uitbrengen. Ik heb kort gesproken met 4 oudere vrouwtjes die aan het wachten waren. We raakten in contact en ik vertelde dat ik heel graag bij zo’n stembureau wilde kijken omdat ik zoiets in levende lijve mee wilde maken. Ik vertelde dat ik het alleen van de televisie kende en daar konden ze dan erg omlachen. Heel bizar trouwens dat deze dames in het township woonden maar wel allemaal een goudentand hadden.. Waar ik nog meer benieuwd naar ben is de manier waarop de stemmen geteld worden. Ik denk dat stemmen tellen in een land als dit wat zo corrupt is als de pest, het erg lastig is om dat op een eerlijke manier te laten verlopen. De uitslag is op dit moment niet helemaal zoals verwacht. De ANC staat bovenaan maar op de 2e plaats staat de DA en op de 3e plaats staat COPE. Een tegenvaller voor COPE meevaller voor DA. DA is de partij die over het algemeen door veel blanke mensen word gestemd. De meeste zuid afrikanen die in het buitenland zitten hebben voor de DA gestemd. Zondag word de definitieve uitslag bekend gemaakt, nog even spannend dus.
Ohja ik hoorde net van een student die hier ook bij Protea stage loopt en nu tijdelijk in het township woont dat er te weinig stembiljetten waren bij de stembureaus in het Walmer township. Dat is toch raar? Ik bedoel, ze weten hoeveel mensen er geregistreerd zijn om te mogen stemmen dan haal je toch zoveel stembiljetten in huis dat alle geregistreerde mensen kunnen stemmen? Er is nu een gedeelte van de bevolking die niet heeft kunnen stemmen, hoezo is het dan democratisch??
Naast dit alles kent dit land ook nog eens het probleem dat ze onaangekondigd de stroom er wel eens afgooien. Meestal is dit voor een paar uren maar afgelopen weekend zaten van 16.00 uur tot de volgende morgen 9.30 zonder stroom! En donker dat het was! Ongelofelijk! Ik vond het doodeng want juist uitgerekend dit weekend was ik alleen thuis met een ander huisgenootje. Dit huis is ontzettend groot en wij hebben nachts altijd alle lampen branden in verband met onze veiligheid. We hebben namelijk geen hek om ons huis staan zoals de meeste andere huizen in onze straat wel dus voor inbrekers is dit huis natuurlijk een gemakkelijke prooi. Maar al met is alles goed gekomen. Het is eigenlijk zo bizar dat ze hier problemen hebben met stroom want de zon schijnt hier elke dag en de wind waait hier hartstikke hard dus er zijn genoeg alternatieve manieren om energie op te wekken maar ja.. het is te duur… Bizar toch? Als je bedenkt dat hier de grootste goudvoorraad van de wereld is gevonden en een paar weken geleden nog een enorme diamant is gevonden.. Maar goed, dit is Afrika..
Wat stage betreft gaat alles wel goed. Vorige week heb ik een authentieke appeltaart gebakken volgens Zuid-Afrikaans recept. De taart was echt om te smullen! Nog weer zoiets bizars; komt een leidinggevend naar ons toe ‘kunnen jullie de child care worker assisteren want er is er maar 1 komen opdagen vandaag’. Er wonen hier 50 kinderen en er is maar 1 child care worker van de 5 op komen dagen om te werken.. ECHT BIZAR! De rest licht ongetwijfeld met een kater in bed.. Als je dat in Nederland flikt word je gewoon keihard ontslagen.. maar goed dat is Afrika..
vandaag geef ik samen met 2 andere meiden een feest ter gelegenheid van onze verjaardagen. Hopelijk word het een beetje gezellig en leuk maar dat komt wel goed!
Gisteren ben ik trouwens nog wezen shoppen in Jeffreysbay! Daar heb je een grote outlet store van Billabong(bekend surfmerk hier) en quicksilver en roxy, erruugg leuk!
Gisteren hebben ook 3 huisgenoten van mij een feest gegeven voor de leraren van de school waar zij stagelopen. Het was echt zo gezellig en leuk! Het waren allmaal Xhosa mensen en dansen dat ze kunnen! Echt super leuk om zoiets mee te maken heb genoten!
Waarschijnlijk kom ik een half jaar eerder terug dan gepland. In eerste instantie zou ik 20 december terugvliegen maar ik heb besloten dat ik 28 augustus terug naar huis ga. Misschien een tegenvaller maar ik ben erg blij met deze keuze. Dit betekend dat ik van februari tot juli 2010 nog een half jaar moet stagelopen in Nederland.
Het weer is hier op dit moment tranen met tuiten. Het regent ontzettend veel en het is ‘s nachts echt heel erg koud. En dan zitten jullie daar in Nederland met dat lekkere weer een beetje in de tuin te chillen..
Nou dit was m’n verhaal wel weer eigenlijk. Is iedereen weer op de hoogte van mijn belevenissen en avonturen ;)
Liefs Wendy
25 April 2009 - 10:47
Miranda:
Wat een mooi verhaal geschreven en wat een leuke foto's! :-)!
En ik denk dat het stemmen daar ook corrupt is maar echt leuk dat je dat nu eens in het echt hebt meegemaakt!
Het is daar echt een andere wereld dan hier.. als ik 't zo lees!
Have fun daar meisje en ik zal ook GAUW even reageren op je mail ;-)!
Liefs Miranda -
25 April 2009 - 20:43
Anita:
Hey Wen,
ook hier een korte krabbel, leuk stukje tekst, en leuk ook al die chocoladekindjes en vrouwen met kont. Goed voor mensen met dikkekontcomplexen. Maarrr wat ik me afvroeg: wat trof je nu allemaal aan?? leuk dat het leuk is! groet'n Anitaaaa -
26 April 2009 - 08:15
Hilde:
Heey Wen,
Idd zoals de rest ook zegt weer leuk geschreven!
Maar wat een verschil met Nederland zeg :| ik kan me niet voorstellen dat ze hier te weinig stembiljetten zouden hebben bij de verkiezingen.. Heel apart. Ik had die rijen idd ook al op de tv gezien en wat een rijen zeg.
Leuk dat je een half jaar eerder terug komt, voldoet het toch niet helemaal aan je verwachtingen?
Liefs, -
26 April 2009 - 10:16
Emmelien:
Hey meid!
Wauw, ik vind je verhaal echt leuk geschreven met die steeds terugkomende quote: "Maar goed, dit is Afrika!"
Leuk om te lezen hoe het daar aan toe gaat met dingen als de verkiezingen & bizar ook!
Die georganiseerde feestjes & de feestjes die nog georganiseerd gaan worden klinken heel gezellig.
Waarom kom je eerder thuis? Is de stageplek nogsteeds niet helemaal wat het moet zijn? Of mis je thuis gewoon heel erg? Nouja, gelukkig sta je zelf helemaal achter die keus & wij natuurlijk ook!! Gezellig dat ons wederzien vervroegd wordt. =D
Ik ga met dit lekkere weer even in de tuin chillen. =p Whaha, nee, de wolkjes zijn hier nu ook eventjes overheersend hoor.
Ik ben gisteravond met Mariëlle & Fardau naar Noa geweest. Daar was Hed Kandi met live saxofonist & drums. Heel cool! En we gaan vanavond even een soepje maken. Hehe.
Meid,
Tot snel ziens! =)
Geniet van je verjaardag!
ENNNN ENN ENN voorzichtjes doen in jullie hekloze crib!
Liefs & dikke tuut,